فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال دهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال دهم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعیمه ابراهیمی علویجه*، سید علی اصغر میرباقری فرد، محمدجواد شمس، امیر جوان آراسته صفحات 1-20
    اهل معرفت و سلوک، برای بیان تجربه ها و تعالیم عرفانی خود، قالب بیانی به نام «زبان عرفانی» برگزیدند؛ این زبان برای تبیین و انتقال تعالیم و مواجید عرفانی به کار گرفته شد و به دسته های گوناگون تقسیم بندی شده است که یکی از مشهورترین آن ها، تقسیم آن به زبان عبارت و زبان اشارت است. زبان عبارت برای بیان تعالیم عرفانی و زبان اشارت بیان کننده تجربه های عرفانی بوده است. رکن اساسی در زبان عبارت، اصطلاحات عرفانی است و در زبان اشارت، رمز، نماد، استعاره و... . استعاره یکی از عناصر مهم در زبان اشارت است و نقش مهمی در بیان عمیق ترین و پیچیده ترین دریافت های عرفانی در قالب زبان اشارت برعهده دارد. استعاره در زبان اشارت، شاخه های مختلفی پیدا می کند که یکی از مهم ترین و اثرگذارترین آن ها استعاره های هنجارگریز است. در میان استعاره های هنجارگریز، واژگانی که در میان مردم جایگاه مطلوبی دارند مانند مسجد، مدرسه و...  گاه در مفهوم منفی به کار می روند و واژگانی مانند شراب، ساقی، معشوق و... که نزد اهل شریعت و عامه مردم، مفهوم منفی و ناپسند دارند، در اشعار عرفانی با کاربرد معنایی مطلوب و مثبت به کار می روند. این نوع استفاده از واژگان به دلیل مخالفت با عرف مردم در هر روزگار، با واکنش های مختلفی روبرو شده است و گاه بدین سبب عده ای با اهل معرفت به مخالفت برخاسته اند. این پژوهش با مطالعه بر متون مهم عرفانی که در آن ها استعاره های هنجارگریز به کار رفته و با تکیه بر مطالعات اسنادی و کتابخانه ای ریشه ها و عوامل شکل گیری استعاره های هنجارگریز را در زبان شارت بررسی می کند و می کوشد از این طریق، زمینه دریافت درست مفاهیم متون عرفانی را فراهم سازد. از مهم ترین یافته های این پژوهش آن است که گسترش تفکر ملامتیه و نفوذ آن در ساحت شعر عرفانی فارسی، رواج شعرهای وصف معشوق در مجالس سماع و ترجیح معنای نسبی کلمات بر معنای اصلی از مهم ترین عوامل و ریشه های شکل گیری استعاره های هنجارگریز در شعر عرفانی فارسی است.
    کلیدواژگان: عرفان، زبان اشارت، استعاره، هنجارگریزی، ملامتیه
  • فرشته پایدارنوبخت*، محمدجعفر یوسفیان کناری صفحات 21-34
    اقتباس نمایشی از ادبیات روایی، همواره یکی از مهم ترین مباحث چالش برانگیز پیش روی نویسندگان بوده است. این چالش در دوره مدرن و پسامدرن که مفهوم روایت به چالش کشیده شده و سبک های ادبی در شکل های متنوع تری پدید آمد بیشتر شد. در این دوران تمایل برای دستمایه قرار دادن آثار ادبی در سینما و تیاتر ضرورت شکل و فرم را پیش کشید و در نتیجه زمینه ای مهم برای پژوهش های ادبی و نظریه پردازی فراهم آمد. در این جستار، با توجه به اهمیت متون ادبی، کوشش شده به مطالعه راهکارهایی برای اقتباس از داستان های مرکب پرداخته شود، با این پرسش که چالش های اصلی اقتباس از داستان های مرکب چیست و چگونه می توان قرایتی نمایشی از این ژانر ادبی داشت. سوال فرعی این است که درام چگونه می تواند اندیشه ای را که به مدد کلمه بیان می شود، در قالب کردار و کنش دراماتیک بازنمایی نماید؟ گمان بر این است بهره گیری از نظریه های نوین در زمینه ساخت و فرم نمایشی می تواند راهگشا باشد. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و داده ها با مراجعه به منابع کتابخانه ای گردآوری شده است. الگوهای نظری مگی دان و آن موریس در زمینه شناخت رمان مرکب و نظریات سام اسمایلی در باب ساختارهای نوین نمایشی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد در چالش اقتباس از روایت های ادبی مدرن که زبان عنصر اصلی و مشترک میان متن ادبی و متن نمایشی است، کشف مناسبات فرمی که بتواند در قالب نظامی از نشانه ها متن ادبی را به درام پیوند دهد، راهکاری مناسب خواهد بود.
    کلیدواژگان: اقتباس نمایشی، رمان مرکب، ساختارهای نوین، ناصر تقوایی، ابراهیم گلستان، مد و مه، تابستان همان سال
  • فاطمه حاجی رحیمی، اقدس فاتحی*، محمود مهرآوران صفحات 35-58
    آغاز سخن با نام خدای، پیشینه ای دیرینه در نوشته ها و آثار به جامانده از زبان های کهن ایرانی داشته است. شاعران حماسه سرای دوره اسلامی، مطابق با یک آیین مرسوم، پیش از ورود به موضوع اصلی، منظومه خویش را با دیباچه ای آغاز کرده اند که با نام خدا شروع می شود. محتوای این دیباچه ها، در درجه نخست، شامل تحمیدیه، گزیده ای از اعتقادات دینی و مشرب فکری شاعر حماسه سراست که عمدتا با الهام از سبک شاهنامه ساخته و پرداخته شده است. پژوهش حاضر که با نگرش توصیفی و بر پایه روش استقرایی در دو متن شاهنامه و کوش نامه انجام گرفته، تلاشی برای نمایاندن رابطه میان مقدمه کوش نامه و دیباچه شاهنامه است و تاثیرپذیری مقدمه کوش نامه را از شاهنامه در سایه پیرامتنیت بررسی می کند. نتایج حاصل از مطالعه بخش های تحمیدیه در هر دو منظومه و تطبیق آن ها با یکدیگر نشان می دهد که در بخش آغازین کوش نامه و شاهنامه، ستایش یزدان و احصاء اسماء و صفات ذاتی، افعالی و تنزیهی خداوند، جایگاه والا و ارجمندی را به خود اختصاص داده است و بخش های زیرمجموعه آن نیز همچون ستایش و ارج خرد، چگونگی آفرینش، ستایش دانش و ارزش سخن، نعت پیامبر(ص) و اندرز، نیز در هر دو اثر جلوه خاصی دارد. ایرانشاه در سرودن بخش های اصلی و داخلی مقدمه کوش نامه، در گنجانیدن عناصری نظیر اهدای اثر، درآمد یا مدخل اثر، چگونگی دسترسی به یک نسخه منثور و اشاره به ماخذ و نیز مدح پادشاه عصر، از فردوسی پیروی کرده است. سرانجام، با بررسی های انجام گرفته، مشخص گردید که مقدمه کوش نامه در مقام متن حاضر، از دیباچه شاهنامه در جایگاه متن غایب در چگونگی ساختار، تاثیر فراوانی پذیرفته است و شاهنامه نقش آشکار و بنیادینی در کیفیت بازتولید محتواهای مقدمه کوش نامه داشته است.
    کلیدواژگان: اثرپذیری، دیباچه، تحمیدیه، کوش نامه، شاهنامه، پیرامتنیت
  • محبوبه حیدری*، مصطفی شریفی ابنوی صفحات 59-78
    اگزیستانسیالیسم از مهم ترین شاخه های فلسفه معاصر است که مثل تمام مکتب ها و اصطلاحاتی که در قرن بیستم ظهور کردند، اندیشه ها و آثار متنوعی را زیرمجموعه خود قرار می دهد. وجه مشترک تمام متفکران اگزیستانسیالیستی، مخالفت آن ها با فلسفه های عقلی و استعلایی است. برخلاف فیلسوفان استعلایی، اگزیستانسیالیست ها، شناخت را پس از وجود شیء ممکن می دانند و وجود شیء را ممکن و غیرلازم می شمارند. عدم الزام وجود انسان، به او آزادی می دهد اما به نظر اگزیستانسیالیست ها، انسان مسیول است تا به کمک آزادی، برای هستی پوچ و بی معنایش، معنایی خلق کند. آن ها برای انضمامی کردن اندیشه هایشان از ادبیات کمک می گیرند و راهکارهای اگزیستانسیالیستی خود را، در داستان هایشان شرح می دهند. داستان های اگزیستانسیالیستی از نظر فرم، شبیه به دیگر آثار مدرنیستی هستند. پوچ گرایی، تعهد به زیستن، یافتن معنا، دوگانگی خوب و بد و نامشخص بودن مرزهای بین آن ها، تعارض با ادیان، ایدیولوژی ها و ارزش های سنتی و میل به آزادی از مهم ترین درون مایه های ادبیات اگزیستانسیالیستی است. این مکتب فکری درآثار فرهنگی ایران عصر پهلوی، نفوذ بسیاری داشته است. در این مقاله، چهار رمان مدرنیستی آن دوره بوف کور، یکلیا و تنهایی او، ملکوت و شازده احتجاب از منظر مولفه های ادبیات اگزیستانسیالیستی بررسی می شوند. سه درون مایه اگزیستانسیالیستی پوچگرایی، دوگانگی خیر و شر یا خدا و شیطان و بیگانگی و ازخودبیگانگی را برگزیدیم و چهار رمان منتخب را از منظر این درون مایه ها بررسی کردیم. به کمک این تقسیم بندی، یک سیر و خط فکری به دست آمد و به این نتایج رسیدیم که نگاه متافیزیکی موجود در سه رمان نخست، در شازده احتجاب ادامه نمی یابد و دید نویسنده در این اثر اجتماعی می شود. همچنین، پوچگرایی نیهیلیستی دوره های قبل کمرنگ می شود و شخصیت های رمان شازده احتجاب، برای رهایی از پوچی برای زندگی خود، معنایی خلق می کنند. نیز دریافتیم که شخصیت های اصلی هر چهار رمان، با بحران معرفت شناختی درگیر هستند. همگی آن ها تلاش می کنند در جدال با جامعه ای که در آن زندگی می کنند، هویتی برای خود دست و پا کنند و در این راه، برخی در هنجارها و ارزش های اجتماعی حل می شوند و برخی دیگر، فردیت خود را می یابند اما از طرف جامعه طرد می شوند.
    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، بوف کور، یکلیا و تنهایی او، ملکوت، شازده احتجاب
  • احمد حیدری گوجانی*، محسن ذوالفقاری، حسن حیدری، حجت الله امیدعلی صفحات 79-99
    تجزیه هر پدیده به عناصر سازنده آن از نظر علمی با اهمیت است. «شخصیت» از مهمترین عناصر سازنده روایت و چگونگی تفسیر شخصیت های داستان از اجزاء اصلی تفسیر متن است. این پژوهش در پی واکاوی و تحلیل مولفه های پست مدرنیستی در شخصیت های رمان روانی-نامه ای «قهوه سرد آقای نویسنده» اثر «روزبه معین» است. روش پژوهش، تحلیلی- توصیفی و شیوه گرد‍آوری داده ها مطالعات کتابخانه ای است. مبانی نظری و یافته های این پژوهش به این شرح است: پست مدرنیسم، جهش خلاقانه ای بود که با نقد مدرنیسم بر مداومت آن استمرار داشتند. درون مایه مرگ، عشق و روان رنجوری از موضوعات مهم در ادبیات جهان است که روایت پست مدرنیستی به آن می پردازد. قهوه سرد آقای نویسنده، روایتی است که با الگوها و ویژگی های ادبیات داستانی پسامدرنیستی در پیچ و تاب های روایی خود دنیای شخصیت های روان رنجور را به تصویر می کشد و از هر گوشه آن صدای متنی را می شنویم و در بطن هر ماجرایی شخصیتی تاریخی، سیاسی، هنری و... به چشم می خورد که نویسنده، احساس، مقصود و سخنان خود را با چنین تمهیداتی در متن داستان جای می دهد. در این رمان نوعی قرینه سازی شخصیت در سیر روایت مدرن؛ با شخصیت های مشهور و نسبت دادن کنش و خویشکاری مشابه شخصیت های داستانی وجود دارد که یادآور آن شخصیت ها و احیاگر کنش های بزرگ و هیجانی آنان است. روزبه معین، با استفاده از کنش شخصیت ها و شگردهای داستان نویسی مدرن مانند قهرمان زدایی، بینامتنیت، داستان در داستان، تغییر راوی و زاویه دید، عدم قطعیت، چرخه بی پایان، معناباختگی و... رمان خود را به روایت های پسامدرن نزدیک می کند. شخصیت های اصلی، نوعی و نمونه پروتوتیپ افرادی هستند، که روان گسیختگی و نابهنجاری های جهان پست مدرنیسم و ابزوردیسم، مانند شیفته گونگی، شک اندیشی، معناباختگی، انکار حقیقت و واقعیت و علایم روحی- رفتاری، توهم‎ها و هذیان های شخصیت های ضد اجتماعی؛ پروبلماتیک، سوسیوپات، اسکیزویید، پارانویید را ترسیم می کنند. مشابهت های کنشی و رفتاری شخصیت ها متاثر از سایه یا جنبه های پنهان و تاریک وجود آنان و ترسیمی از آشفتگی ذهن انسان معاصر و جهان اطراف آنان است.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، روزبه معین، شخصیت، قهوه سرد آقای نویسنده
  • زهرا عرب مرادی، سوزان جهانیان*، حسام ضیایی صفحات 101-117
    زنان، نقش مهمی در پویایی یا اضمحلال فکری و رفتاری جامعه دارند. از این رو، بررسی افکار آن ها در رشد شناختی جامعه اثرگذار است. فروغ فرخزاد به عنوان شخصیتی پویا و جریان ساز در گستره ادبیات فارسی معاصر، درونی های زنانه خود را در قالب اشعارش بازنمایی کرده است که بخشی از آن با مقوله «خود» در روان شناسی فروید ارتباط دارد. استفاده از آرای فروید در بازخوانی لایه های فکری فرخزاد تاثیر شایانی دارد. به این اعتبار، در پژوهش حاضر با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی، دوره های زمانی حیات شعری او بر اساس توجه به مفاهیم «خود، فراخود و نهاد» بررسی شده است. سوال اصلی تحقیق این است که طبق نظریه فروید، «خود» واقعی فروغ در سروده های او چگونه تفسیر و معنا می شود؟ نتایج، حاکی از آن است که فروغ در اشعار اولیه اش به «خود» واقعی به عنوان هدف نهایی زندگی، دست نیافته است؛ زیرا در دوره جوانی، «نهاد» در حیات فکری و زیستی وی نقش مهم تری دارد که برآیند آن، مخدوش شدن نگاه واقع بین او نسبت به جامعه است. فروغ در مرحله کمال شعری خویش، پا را فراتر می نهد و در تنش میان «فراخود» و «نهاد»، «خود» واقعی خویش را پیدا می کند که حاصل آن، رسیدن به عشق اجتماعی و نگرش انتقادی و مسیولانه نسبت به مردم و جامعه است.
    کلیدواژگان: زن، جامعه، فروغ فرخزاد، عشق، خود، فراخود، نهاد
  • ناصر علیزاده خیاط، احمد گلی، زینب رشیدی* صفحات 119-142
    معماری همانند ادبیات، با نماد و رمز، استعاره، مفاهیم عرفانی، اندیشه های فرهنگی، اجتماعی و... در پیوند است و همچون ادبیات از بارزترین جلوه های فرهنگ و اندیشه اقوام در ادوار مختلف به شمار می آید. درحقیقت، واژه ها، عناصر و اصطلاحات معماری ازجمله ابزارهای الهام بخش، هنرآفرین و آرایه ساز برای شعرا و نویسندگان به شمار می آید. کسب آگاهی و شناخت لازم در زمینه اصطلاحات خاص، عمومی و بومی معماری به یقین خواهد توانست به ادیبان و تحلیل گران متون ادبی کمک های چشمگیری نماید. استخراج، مطالعه و بررسی بناها و ساختمان هایی که در ضمن داستان های منظوم و منثور ادب فارسی در ادوار گوناگون به آن ها اشاره شده است، به شناخت شیوه های معماری در دوره های مختلف کمک می کند و قسمت های مبهم تاریخ معماری اسلامی و ایرانی را تا حدود زیادی آشکار می سازد. دوره مورد مطالعه در این مقاله، عصر تیموری است که مهم ترین مشخصه معماری در آن، مربوط به تزیین بناهاست و از این نظر، این دوره از ادوار مهم معماری اسلامی محسوب می شود. نتایج حاصل از این پژوهش، از سویی، بیانگر کاربرد تزییناتی همچون «مقرنس کاری، گچ بری، نقش نگاری، خطاطی و کتیبه نگاری، طلاکاری، منبت کاری و شمسه» در معماری دوره تیموری، و از سوی دیگر، گویای چگونگی و میزان کاربرد تزیینات مذکور در خلق آرایه های ادبی در شعر این دوره است. مقاله حاضر به روش کتابخانه ای و شیوه تفسیری و تحلیلی انجام گرفته است. به یقین آثار ادبی، یکی از مهم ترین منابع کشف و استخراج انواع تزیینات به کاررفته در معماری دوره های مختلف است و تزیینات معماری نیز ازجمله کاربردی ترین ابزارهای زیبایی آفرین در متون ادبی محسوب می شود. بنابراین، مطالعه آثار مهم نظم و نثر به جا مانده از عصر تیموریان، به ویژه شعر جامی از این جهات بسیار حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ادبیات، معماری، زیباشناسی، تزئین، دوره تیموری، جامی
  • فاروق نعمتی*، رضا کیانی صفحات 143-164
    آفرینش تصاویر شاعرانه در بستر ترکیب های اضافی یا وصفی بدیعی که از هنجارهای متعارف زبان فاصله گرفته اند، هرگاه که با نوآوری هدفمند شاعران همراه بوده است و به ایجاد پیوندهای عمیق میان واژگان منجرگشته ، شعر را در هاله ای از تخیل ناب شاعرانه فرو برده اند و مخاطب را به کشف ظرافت های نهفته در لایه های معنایی واژگان برانگیخته اند. در فرآیند ترکیب پذیری واژگانی، کیفیت واژه گزینی و همنشین کردن کلمات با یکدیگر، نمودی از ضعف یا توانایی شاعران را در بهره وری از ظرفیت های زبانی نشان می دهد. شاعری که در خلق تصاویر شعری، پیوسته از ترکیب واژگان تکراری بهره می گیرد، باری از کسالت را بر ذهن مخاطب تحمیل می نماید و چشم اندازی متروک را در برابر دیدگان او می گشاید. در چنین فضایی که همه چیز بوی عادت می دهد، شاعران معاصر ایران و عراق، با توجه به قرابت های خاص فکری و فرهنگی، برای نجات واژگان از قید تصویرهای تکراری، هنجارهای معنایی زبان را از طریق ساخت های ترکیبی نوپا، مورد تعرض قرار داده اند. هجوم بی وقفه شاعران این دو سرزمین به قواعد معنایی حاکم بر هم آیی واژگان و جسارت آنان در به کارگیری ظرفیت های موجود در زبان، گاه با ساخت مشابه ترکیبات نوینی همراه بوده است که خواننده برای نخستین بار، برخورد با آن ها را تجربه می نماید. مبنای کار نگارندگان در این پژوهش، پاسخ به این پرسش است: مهم ترین بن مایه هایی که به شکل مشترک در سروده های شاعران معاصر ایران و عراق، به تلفیق میان واژگان دور از هم منجر گشته است و عرصه معنایی زبان را گسترده، کدامند؟ یافته های این تحقیق نشان می دهد که بهره برداری از ترکیبات نوین در ساختار کلام شاعران امروز ایران و عراق، با گشایش چشم اندازهای بدیع معنایی، به شعر آنان تحرکی تازه و عادت گریز بخشیده است.
    کلیدواژگان: موتیف، آشنایی زدایی، ترکیب پذیری واژگانی، شعر معاصر
|
  • Naeimeh Ebrahimi Alavijeh *, Sayyed Ali Asghar Mirbagherifard, Mohammad Javad Shams, Amir Javan Arasteh Pages 1-20
    Mystics to express their mystical experiences and teachings, chose a kind of expression called "mystical language". This language was used to explain and transmit mystical teachings and rituals and is divided into different categories. One of the most famous of them is its division into phrase language and sign language. The phrase language has been used to express mystical teachings and the sign language has been used to express mystical experiences. The basic element in the language of expression is mystical terms and in sign language, mystery, symbol, metaphor and…. Metaphor is one of the most important elements in sign language and plays an important role in expressing the deepest and most complex mystical perceptions in the form of sign language. Metaphor has different branches one of the most important and effective of them is abnormal metaphors. Among the abnormal metaphors, words that have a favorable place among the people like mosque, school and … sometimes used in a negative sense and words like wine, butler, lover and … which have a negative and distasteful meaning among the people of Sharia as well as public, are used in mystical poems with desirable and positive semantic application. This kind of use of words has faced different reactions due to its opposition to the custom of the people in different periods of time and sometimes because of this, some people have opposed the people of knowledge. This research studies important mystical texts in which abnormal metaphors are used and also investigate the roots and factors of the abnormal metaphors formation in the sign language based on documentary and library studies and in this way, tries to provide a ground for the correct understanding of the meanings of mystical texts. One of the most important findings of this study is that spread of malamatieye thinking in the field of Persian mystical poetry, Prevalence of poems describing the beloved in Samaa Meetings and the preference of the relative meaning of words over the original meaning are the most important factors and roots in the formation of abnormal metaphors in Persian mystical poetry.
    Keywords: Mysticism, Sign language, Metaphor, abnormality, malamatiye
  • Fereshteh Paidarnobakht *, Mohammad Jafar Yousefian Kenari Pages 21-34
    The process of dramatic adaptation of fictional narratives has always been considered as one of the most significant problems for playwrights. This challenge provided new capabilities for literary studies after the modern period, particularly when literary styles developed in more various forms and the awareness to adapt literary works in Film and Theater gradually increased. In this essay, we attempted to propose a new conceptual model for adapting Iranian Composite Novels by posing the question of what the main challenges of this type of creative adaptation might be, and how to present a dramatic interpretation of this unconventional literary genre. Our initial assumption is that the use of new theories related to dramatic form and structure can provide a new explanation to the theoretical problem of this research. The research is done by a descriptive-analytical method and the data was collected by referring to library sources. Our theoretical approach to the problem is inspired by Maggie Dunn and Ann Morris's views on the nature of the Composite Novel (1995) and Sam Smiley's interpretations on new dramatic structures (2005). The results of this study confirm that in the challenge of adapting modern fictional narratives, where language is the common device for exchanging signs between literary source text and dramatic target text, formulating new forms of dramaturgical adaptation will be a suitable explanation.
    Keywords: Dramatic Adaptation, Composite Novel, New Structures, Nasser Taghvai, Ebrahim Golestan, the Fog, the Low Tide, Summer of the Same Year
  • Fatemeh Hajirahimi, Aghdas Fatehi *, Mahmood Mehravaran Pages 35-58
    In this paper the authors have investigated the impact of the introduction of Shah Nameh on the introduction of Koush Nameh. Tahmidiyeh is one of the most important sections of epic poetry. Beginning to write “In the name of God” at the top of the texts, has a long history and has many evidences in the writings and remnants of ancient Iranian languages. The content of the prefaces of epic poems, in the first place, includes Tahmidiyeh( A general trait in the poetry of Iran); then, a selection of religious beliefs of the epic poet, which has been composed and dealt mainly with the inspiration of Shahnameh style. The present study, is a descriptive approach and based on inductive method in the two texts of Shahnameh and Koush Nameh. It searches the relationship between the introduction of Kouh nameh; and the introduction of Shah Nameh. The paper examines the effectiveness of Koush Nameh introduction from Shah Nameh in the shadow of paratextuality. The results of studying the Tahmidiyeh sections in both poems show that in the initial section of Koush Nameh & Shah Nameh, praising God and counting the names and intrinsic names, attributes and purifications of God have a high and honorable position and the following sections Its collection also; Like praising and honoring the intellect, how it was created, praising the knowledge and value of speech, praising the Prophet (PBUH) and admonition, also has a special effect. Iran shah has followed Ferdowsi in composing the main and internal parts of the introduction of Koush Nameh, in including elements such as: donating the work, the entry of the work, how to access the prose version and referring to the source, as well as praising the king of the era. Finally, with the studies, it was found that the introduction of Koush Nameh in the position of the present text, has explicitly had a great impact on the structure of the absence of Shahnameh in the position of the missing text in how it is structured and Shahnameh has played a fundamental role in reproducing the contents of Koush Nameh.
    Keywords: Impact, Introduction, Shah Name, Koosh Name, emphasis, Tahmidiyeh, paratextuality
  • Mahboobe Heidari *, Mustafa Sharifi Abnavi Pages 59-78
    Existentialism is one of the most important branches of contemporary philosophy, which, like all schools and terms that emerged in the twentieth century, incorporates a variety of ideas and works. The common denominator of all existentialist thinkers is their opposition to transcendental philosophies. Unlike transcendental philosophers, existentialists consider cognition to be possible after the existence of an object and consider the existence of an object unnecessary. The non-necessity of human existence gives them freedom, but according to existentialists, men are responsible to create meaning for their absurd and meaningless existence with the help of the freedom. They use literature to form their ideas and explain their existentialist beliefs in the fictions. Existentialist fictions are similar in form to other modernist works. Absurdity, commitment, finding meaning of life, dichotomy of good and evil and blurring of boundaries between them, conflict with religions, ideologies and traditional values and the desire for freedom are the most important themes of existentialist literature. This school of thought had a great influence in Iran during Pahlavi regime. In this article, four modernist novels of that period; Bufe Kur, Yakolia and her Loneliness, Malakut, and Shazdeh Ehtejab, are examined from the perspectives of existentialist literature. We examined three existentialist themes: nihilism; dichotomy of good and evil or God and Satan; alienation and self alienation, in chosen novels. By this division, we obtained a line of thought and came to the conclusion that the metaphysical view of the first three novels does not continue in Shazdeh Ehtejab and viewpoint of Golshiri becomes social. Also, the nihilism of previous eras fades, and the characters in Shazdeh Ehtejab try to create meaning for their lives to escape emptiness. Also we found out that the main characters of all four novels are involved in an epistemological crisis. They all try to find an identity for themselves in the conflict with their society: some are resolved in social norms and values, others find their individuality however they are rejected by society.
    Keywords: Existentialism, Bufe Kur, Yakolia, her Loneliness, Malakut, Shazdeh Ehtejab
  • Ahmad Heidari Goujani *, Mosen Zolfaghary, Hasan Heidari, Hojjatallah Omidali Pages 79-99
    Dividing every phenomenon into its constituent elements is scientifically important. "Character" is one of the most important elements of the narrative and how to interpret the characters of the story is one of the main components of the interpretation of the text. This research aims to study and analyze the postmodernist components in the characters of the psycho-literary novel "Cold Coffee of Mr. Author" by "Ruzbeh Moin". The research method is analytical-descriptive and the data collection method is library studies. The theoretical foundations and findings of this research are as follows: Postmodernism was a creative leap that continued with the criticism of modernism on its continuity. The theme of death, love and neurosis is one of the important topics in world literature that is addressed by the postmodernist narrative. The author's cold coffee is a narrative that depicts the world of neurotic characters with the patterns and characteristics of postmodern fiction literature in its narrative twists, and from every corner we hear the voice of the text, and in the heart of every story is a historical, political, artistic character, etc. It can be seen that the author puts his feelings, intentions and words in the text of the story with such arrangements. In this novel, a kind of comparison of personality in the course of modern narration; With famous personalities and attributing action and self-work, there are fictional characters that remind of those personalities and revive their great and emotional actions. By using the actions of characters and modern story writing techniques such as de-heroism, intertextuality, story within story, change of narrator and perspective, uncertainty, endless cycle, identity and unity of characters, loss of meaning, etc., he brings his novel closer to postmodern narratives. . The main characters are a type and prototype example of people who have psychosis and abnormalities of the world of postmodernism and absurdism, such as fascination, skepticism, loss of meaning, denial of truth and reality, and mental-behavioral symptoms, illusions and delusions of anti-social personalities; They depict problematic, sociopath, schizoid, paranoid. The similarities of actions and behaviors of the characters are influenced by the shadow or the hidden and dark aspects of their existence and a drawing of the confusion of the contemporary human mind and the world around them.
    Keywords: Postmodernism, Rouzbeh Moin, Personality, cold coffee of the author
  • Zahra Arabmoradi, Soozan Jahanian *, Hesam Ziaee Pages 101-117
    Women play an important role in the intellectual and behavioral dynamics of society. Therefore, examining their thoughts is effective in the cognitive development of society. Forough Farrokhzad, as an influential personality in contemporary Persian literature, has represented his inner feminine in the form of his poems. Part of which is related to the category of "self" in Freud's psychology. The use of Freud's opinions has an effect in rereading Farrokhzad's intellectual layers. Therefore, in the present research, citing library sources and descriptive-analytical method, The time periods of his poetic life have been examined based on the concepts of "Self, Super-Ego and Id". The main research question is, according to Freud's theory, how is Forough's true "Self" interpreted and understood in his poems? The results show that Forough did not achieve the real "Self" as the ultimate goal of life in his early poems; Because in his youth, "Id" plays a more important role in his intellectual and biological life, which results in the distortion of his realistic view of society. In the stage of his poetic perfection, Forough goes further and finds his true "Self" in the tension between "Self" and "Id", which results in reaching social love and a critical and responsible attitude towards people and society.
    Keywords: woman, Society, Forough Farrokhzad, Love, Ego, Super-ego, Id
  • Nasser Alizadeh Khayat, Ahmad Goli, Zeynab Rashidi * Pages 119-142
    Like literature, architecture has a bond with symbols, mysteries, metaphors, mystical concepts, socio-cultural mentalities and etc. and like literature is considered one of the most outstanding displays of the culture and thoughts of nations in different periods. In fact, words, elements and idioms in architecture are considered as one of the inspiring, artistic and array making tools for poets and writers. Extracting, studying and assessing buildings that are mentioned in poetry and writings of Persian literature, helps to know the architectural styles of different periods and to illustrate the ambiguous parts of Islamic and Persian history of architecture to a large extent. The period under study in this article is the Timurid period which it's most important characteristic in its architecture, is related to the decoration of its buildings and in this view this period is considered to be one of the most important periods of Islamic architecture. On one hand results of this research are an indicator of the usage of decorations like “Muqarnas, plastering, engraving, calligraphy and inscription, goldsmithing, woodcarving and shamseh” in architecture in Timurid period, and on the other hand are an illustrator of the manner and amount of usage of these decorations in the creation of literary arrays in poetry of this period. This article is prepared using the library and interpretation and analyzation method. Surely literature is one of the most important resources of discovery and extraction of kinds of decoration used in architecture in different periods. and architectural decorations are also considered one of the most beautifying tools in literary texts. So, study of important works of poetry and writing remaining from the Timurid period, especially Jami's poetry is very important in this view.
    Keywords: literature, Architecture, Aesthetics, Decoration, Timurid Period, Jami
  • Faroogh Nemati *, Reza Kiany Pages 143-164
    Creation of poetic images in the setting of novel adjunctive or attributive combinations that are far from conventional norms, whenever associated with purposeful innovations of poets and led to creation of deep associations between words, have immersed poetry in an aura of genuine poetic imagination and encouraged the audience to discover the subtleties hidden in the semantic layers of words. In the process of lexical combinability, the quality of lexical selection and combination indicates the weakness or mastery of poets in using linguistic capacities. A poet who continuously uses the combination of repeated words in the creation of poetic images, imposes a burden of boredom on the mind of the audience and opens a desolate perspective in front of the reader’s eyes. In such an atmosphere where everything looks conventional and ordinary, contemporary poets of Iran and Iraq in particular with regard to their intellectual and cultural affinities, have challenged the semantic norms of the language through new composite constructions in order to save words from the bondage of repetitive images. The constant assault of the poets of these two realms on the semantic rules governing the combination of words and their boldness in using the capacities available in the language has sometimes been accompanied by the creation of similar new combinations, something which the reader experiences for the first time. The basis of the authors' efforts in this research is finding an answer to this question: What are the most important motifs that have led to the combination of words far from each other and expanded the semantic field of the language in common form in the poems of contemporary poets of Iran and Iraq? According to the findings of this study employing new combinations in the structure of the poetry of today's Iranian and Iraqi poets has given their poetry a new and unusual movement by opening new semantic perspectives.
    Keywords: motifs, Defamiliarization, Lexical Combining, Contemporary Poetry